Autorijden bijna €1.000,- duurder geworden.

Autorijden is flink duurder geworden en wordt nog duurder. Een gemiddelde automobilist is sinds 2011 190 euro meer kwijt aan zijn auto. Dit komt door de hogere benzineprijs, wegenbelasting en autoverzekering. Autorijden wordt dit jaar nog 30 euro duurder door de stijging van de BTW op de benzineprijs. Volgend jaar komt daar nog een keer 750 euro bij door de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding. Hierdoor stijgen de kosten in totaal met bijna 1.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl.

Stijging afgelopen jaar
Voor een gemiddelde automobilist is de stijging 190 euro per jaar. Het grootste gedeelte van de stijging komt door hogere benzineprijs. Deze is tussen februari 2011 en februari 2012 met 8 procent verhoogd. De premie van de autoverzekering is gemiddeld met 11 procent gestegen sinds vorig jaar. Bovendien is de wegenbelasting met bijna 2 procent gestegen.

2012: Verhoging BTW
In oktober gaat bovendien de BTW op de benzine van 19 procent naar 21 procent. Voor iemand die zo’n 15.000 kilometer per jaar rijdt, komt dat neer op bijna 30 euro extra per jaar.

2013: Afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding
Vanaf 2013 wordt de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer belast. Stel, een autobezitter krijgt nu 150 euro per maand aan reiskostenvergoeding. Hij zit in de 42 procent-schaal. Dat betekent dat hij straks 42 procent belasting over 150 euro gaat betalen. Dat komt neer op 63 euro per maand.

Besparen
“Automobilisten kunnen de stijging van de wegenbelasting, verzekeringspremie en benzineprijs terug verdienen door over te stappen naar een goedkopere autoverzekering. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering kan oplopen tot 1700 euro. Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl bleek dat goedkope autoverzekeringen niet slechter zijn dan dure. Wij raden daarom iedereen aan om ieder jaar opnieuw te bekijken welke autoverzekering het beste voor jou is”, aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Bron: verzekeringssite.nl BLOG