Jonge auto’s vaker gestolen

Jonge auto’s vaker gestolen

In het eerste halfjaar van 2012 werden 1.402 personenauto’s van 0 tot 3 jaar oud gestolen. Dat zijn er 83 meer dan in het eerste halfjaar van 2011, een stijging van 6,3 procent. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) maakt zich zorgen over deze stijging. “Steeds meer criminele organisaties blijken te beschikken over technische kennis en apparatuur waarmee ze de elektronische beveiliging van moderne auto’s kunnen kraken”, aldus Guus Wesselink van AVc.

“Autobezitters kunnen er niet meer van uit gaan dat hun bezit voldoende beveiligd is tegen diefstal. Aanvullende maatregelen zijn nodig om diefstal te voorkomen”, aldus Wesselink. AVc vindt dat de autofabrikanten aan zet zijn om de beveiliging fors te verbeteren en de criminelen weer een stap voor te komen. Autobezitters die het risico van diefstal willen verminderen kunnen ook zelf maatregelen nemen. Bij inbraken worden vaak autosleutels gestolen en wordt vervolgens de auto meegenomen. Een goede beveiliging van de woning helpt om dat te voorkomen. Onderzoek door verzekeraars wijst uit dat de inbouw van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem de kans op diefstal aanzienlijk verkleint. Soms stellen verzekeraars deze extra beveiliging als voorwaarde, zeker bij de merken met een hoog diefstalrisico. De kans dat een Volkswagen wordt gestolen is drie keer zo hoog als het gemiddelde van alle merken. Bij de merken Audi, Mercedes, Seat, BMW en Honda is het risico twee keer zo hoog als gemiddeld. Criminelen leggen zich vooral toe op jonge auto’s van deze merken omdat ze tweedehands veel waard zijn.

Van de oudere bouwjaren werden minder auto’s gestolen. Het totale aantal gestolen personenauto’s komt daarmee op 5.593, dat is 2 procent lager dan het eerste halfjaar van 2011. Van de gestolen auto’s van 4 jaar en ouder werd 47 procent teruggevonden. Bij de jonge auto’s was dat slechts 32 procent.

Andere categorieën
Van de ongeveer 1 miljoen brom- en snorfietsen werden er het afgelopen halfjaar 7.632 gestolen, dat zijn er 272 meer dan vorig jaar. Een op de zes bromfietsdiefstallen vindt plaats in Amsterdam. AVc zet samen met een verzekeraar en de gemeente Amsterdam een project op om het jaarlijks stijgende aantal diefstallen terug te dringen.
Het aantal diefstallen van motorfietsen daalde met 9%; in het eerste halfjaar werden er 843 van gestolen. Van beide soorten tweewielers wordt slechts ongeveer 20 procent na diefstal teruggevonden. Er werden 1.079 bestelauto’s gestolen (één procent minder) en 107 vrachtwagens (13 procent meer).

De complete Statistiek Voertuigdiefstal over het eerste halfjaar 2012 is te vinden op de website van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit: www.stavc.nl.