Veel automobilisten rijden door op winterbanden

Veel automobilisten rijden door op winterbanden

Uit een enquete in opdracht van de Bovag is gebleken dat zo’n 100.000 automobilisten van plan zijn om deze zomer door te blijven rijden op winterbanden. De branchevereniging adviseert zijn leden daarom hun klanten te wijzen op de gevolgen voor de verkeersveiligheid en de kosten.

Volgens Bovag-woordvoerder Paul de Waal is het doorrijden op winterbanden niet zozeer ingegeven door krenterigheid van de consument, maar vaker onwetendheid. “Het is daarom goed om als branche te werken aan de bewustwording van consumenten. Zij realiseren zich vaak niet dat het gevolgen heeft voor hun veiligheid en dat ze uiteindelijk duurder uit zijn.”

“Naar aanleiding van signalen in Duitsland, waar hetzelfde schijnt te gebeuren, besloten we deze vraag mee te nemen in ons permanente consumentenonderzoek, daar doen 500 mensen aan mee.  Omgerekend naar het totale wagenpark van 8 miljoen auto’s kwamen we uit op 100.000 automobilisten.  Dat lijkt misschien niet veel op het totaal, maar je remweg wordt wel meters langer met winterbanden in de zomer, daarnaast slijten ze drie keer zo hard bij zomerse temperaturen en is het brandstofverbruik hoger.”