Nieuws

Euro NCAP test: voetgangerveiligheid wordt beter

Euro NCAP test: voetgangerveiligheid wordt beter

Euro NCAP heeft weer 12 nieuwe auto’s tot schroot verwerkt.

11 van de 12 kregen daar 5 sterren voor terug, alleen de nieuwe Lancia Voyager moest het met 4doen. En interessant: met een strengere beoordeling op komst maken enkele autofabrikanten nu echt werk maken van voetgangerveiligheid.

Eerst het slechte nieuws. In 2007 scoorde de Chrysler Voyager een schamele 2 sterren op de Euro NCAP-botsproeven. De huidige opvolger, nu met Lancia-logo’s scoort er nu weliswaar 4, maar is toch het lelijke eendje in het gezelschap van de twaalf laatst geteste auto’s. De veiligheid voor de volwassenen voorin zou nog net voldoen voor vijf, maar voor het jongste kleintje achterin voldoet de Isofix-bevestiging van het kinderstoeltje niet.

Strenger in voetgangerveiligheid
Lancia belooft verbetering. Als de auto dan toch onderhanden genomen wordt, heeft Euro NCAP nog wel een paar wensen op het verlanglijstje staan. Onder meer een uitschakelbare passagiersairbag en een betere voetgangerbeveiliging. Op dat laatste onderdeel scoort de Voyager een schamele 47% van de te behalen punten. Op dit moment is dat in principe voldoende voor 5 sterren, maar dat gaat veranderen. In 2012 wordt de eis opgetrokken naar 60%.

5 koplopers
Dan het goede nieuws. De komende verscherping van de vijfsterreneis werpt nu al zijn vruchten af. Vier van de twaalf geteste auto’s voldoen nu al aan de 60% voetgangerveiligheidseis van 2012. Die eer komt toe aan de BMW 1 Serie, de Mercedes M-Klasse, de Toyota Yaris en de Ford Ranger. Ford Australië, dat de nieuwe Ranger ontwikkelde, verdient een compliment. De auto scoort met 81% het hoogst van alle twaalf voor voetgangerveiligheid. En dat voor een pick-up truck!

Werk aan de winkel
Overigens zijn er eveneens vier auto’s die uitgerust zijn met een actieve motorkap om voetgangers zachtjes op te vangen. Gek genoeg zit maar een van die vier bij het kopgroepje van vier op voetgangerveiligheid, de Mercedes M-Klasse. Dat zo’n omhoogkomende motorkap absoluut geen garantie voor succes is bewijst de… Lancia Voyager. Ondanks zijn slechte voetgangerveiligheidscore heeft hij er namelijk één. Kortom, genoeg te doen voor de Italianen, voor deze Amerikaan het veiligheidsniveau heeft dat bij zo’n auto past.

Bron> Erwin den Hoed (Redactie AMT)